Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Czemu włoskie mozzarelle są tak popularne

Mało kto nie wie, co to jest ser mozzarella. To bardzo charakterystyczny gatunek sera, używany głównie do dań włoskich. To właśnie z tego regionu Europy wywodzi się jego długa historia. Jej stworzenie przypisywane jest już dawnym Rzymianom, a produkt ten nadal jest kojarzony głównie z południowymi regionami Włoch. Oryginalna mozzarella włoska posiada śnieżnobiałą barwę, jest wilgotna i sprężysta.

Ma także włóknistą strukturę, jaka pozwala swobodnie urywać kawałki. To od tej czynności pochodzi jego nazwa – czasownik włoski mozzare oznacza właśnie odrywanie. W takim kształcie sprawdza się bardzo dobrze się w różnych sałatkach, w szczególności w słynnej Caprese. Ale jeszcze chętniej jest ona używana do najróżniejszych zapiekanek, w tym rzecz jasna do pizzy. To właśnie płynna mozzarella ciągnie się w długie nitki po ugryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella stała się popularna między innymi jako dodatek pizzy, którą się na całym świecie serwuje w wielu odsłonach.

Z takich też powodów przeważnie wytwarza się ją z tańszego mleka krowiego. W tej formie dysponuje ona delikatnym smakiem. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne wciąż wytwarzane są tradycyjnie z mleka bawolic. Ten gatunek nazywany jest mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Jest mniej popularny z uwagi na wyższe ceny i mniejszą dostępność. Najmniej popularna jest mozzarella burrata. To równie smaczny podpuszczkowy ser, ale wyróżniający się półpłynnym, kremowym środkiem w którym się znajdują kawałki mozzarelli. To ser idealny do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem prawdziwych włoskich pomidorów i oliwy.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY