Kawior to artykuł pochodzenia rybnego, który jest wytwarzany z jaj rozmaitych gatunków ryb, w zasadzie z kawioru czerwonego, który jest przetwarzany z jaj ryby o nazwie szczupak czerwony. Kawior jest kultowym dodatkiem do wielu potraw oraz jest uważany za symbol luksusu oraz prestiżu. Kawior jest sporządzany poprzez wyodrębnienie jaj rybnych, które są następnie suszone, mielone oraz mieszane z solą. Następnie są one umieszczane w specjalnych zbiornikach, w jakich pozostają przez parę miesięcy, aby nadać im charakterystyczny smak i aromat. Po tym procesie kawior jest pakowany i przechowywany w wyjątkowych warunkach, aby zachować jego jakość i trwałość. Kawior jest osiągalny w przeróżnych odmianach, jakie różnią się między sobą ceną i formą.
W największym stopniu ceniony jest kawior czerwony, jaki jest wytwarzany z jaj ryby szczupak czerwony i ma ciemnoczerwoną barwę oraz łagodny, słodko-słony smak. Inne atrakcyjne formy kawioru to kawior złoty, jaki jest produkowany z jaj ryby kaluga i ma jasnoczerwoną barwę oraz z większym natężeniem dobitny smak, i kawior czarny, który jest produkowany z jaj ryby beluga oraz ma ciemnobrązową barwę i delikatny, lekko słodkawy smak. Kawior jest ceniony nie tylko ze względu na swój smak, jednakowoż też ze względu na swoje atuty odżywcze. Jest on bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, takich jak fosfor, selen oraz żelazo. Należy niemniej jednak pamiętać, iż kawior jest również produktem niesłychanie kalorycznym i zawiera wielkie ilości cholesterolu, wskutek tego powinien być konsumowany z umiarem.
Kawior to ekskluzywny artykuł, który jest wytwarzany z jaj ryb z typu ikry. Jest on lubiany na kompletnym świecie jako premia do potraw bądź jako przekąska. Kawior pochodzi z przeróżnych gatunków ryb, takich jak beluga, osetr, kaluga, sevruga oraz wiele innych. Kawior jest produkowany poprzez pobranie jaj ryb i oddzielenie ikry od pozostałych części. Ikra jest następnie suszona, solona oraz pakowana w słoiki lub ewentualnie dobre opakowania. Istnieją przeróżne rodzaje kawioru, jakie różnią się między sobą kolorem, smakiem oraz ceną. Najdroższe typy kawioru pochodzą z ryb beluga, a najtańsze z ryb sevruga.