Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje włoskiej mozzarelli

Każdy, kto kiedykolwiek miał możliwość spróbowania najprawdziwszej włoskiej pizzy wie bardzo dobrze, że smakuje ona wyśmienicie. W dużym stopniu będzie to zawdzięczać użytym do wytworzenia składnikom, w tym również mozzarelli. Mozzarella włoska stosowana jest jednak nie tylko na samych pizzach, lecz jest też świetnym dodatkiem do sałatek i przekąsek, komponuje się też świetnie z różnymi innymi ciepłymi daniami. Charakterystyczne białe kulki w zalewie zna większość z nas, gdyż znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Jednak najczęściej produkowane są one przez jakieś krajowe firmy, i tak naprawdę pod względem smaku jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.

Zwłaszcza że Włosi posiadają parę interesujących odmian tego właśnie sera, które zasmakować powinny każdemu jego miłośnikowi. Wytwarzanych między innymi, tak jak to miało miejsce przed laty, z bawolego mleka, jakie ma w sobie znacznie więcej tłuszczu. Dzięki temu mozzarella buffala ma lekko kwaskowy, delikatny smak, pasujący idealnie do wielu potraw. Bardzo ceniona wśród smakoszy również jest mozzarella fior di latte. Z kolei ona wytwarzana jest z krowiego mleka, lecz tylko w kilku regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wszystkim się zajmują lokalni rzemieślnicy, jacy wszystko robią w sposób ręczny, bez użycia maszyn i urządzeń. Z pewnością warta spróbowania także będzie mozzarella burrata, jaka zawiera w sobie środek o maślanym smaku. Jest to rezultatem dodania przy produkowaniu śmietanki, tworząc w kulce niewielką kieszonkę pełną płynu.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY