Przyglądając się sklepowym półkom bez żadnego problemu zauważy się na nich niewielkie foliowe woreczki, w których znajdują się kulki sera w zalewie. Tym serem jest mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych rodzajów sera. W szczególności ceniony on jest we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, lecz również i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Jednak tradycyjna mozzarella włoska według wielu osób różni się bardzo od tego, co znaleźć można w większości sklepów. Bierze się to z kilku rzeczy. W pierwszej kolejności na jej końcowy smak bardzo mocno wpływa użyte do produkcji mleko. A to które pochodzi od włoskich krów ma bardzo dobrą jakość, szczególnie tych trzymanych w niewielkich gospodarstwach. Z takich gospodarstw pochodzi też najcenniejsza odmiana tego sera, to znaczy mozzarella fior di latte.
Produkowana jest ona jedynie w paru regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Proces produkowania jest precyzyjny i długi, lecz zadbanie o wszystkie szczegóły zapewni wyjątkowy smak produktu końcowego. Niewielkie gospodarstwa włoskie także słyną z produkowania kolejnego gatunku mozzarelli, jakim jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego właśnie sera zamiast mleka krowiego wykorzystywane jest mleko bawolic. Posiada on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ma duże przełożenie na końcowy smak. Mozzarella buffala bowiem jest dużo bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa. Zawiera także dużo więcej różnego rodzaju odżywczych składników, przez co stanowi cenny składnik w codziennej diecie.
Coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników włoskiej kuchni cieszy się też mozzarella burrata. Ten gatunek sera produkuje się z krowiego mleka, ale w trochę inny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niewielką kieszonkę, do jakiej wlewana jest niewielka ilość śmietanki. Dzięki temu po rozkrojeniu burrata ma płynną konsystencję, a przy tym naprawdę delikatny, maślany smak, tak lubiany przez sporą ilość osób.
+Tekst Sponsorowany+