Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są popularne odmiany włoskiej mozzarelli

Na pewno każdy doskonale kojarzy śnieżnobiałe kulki z sera w zalewie z serwatki. Tym serem jest mozzarella, która uważana jest przez wielu za jedną z najsmaczniejszych odmian. A z pewnością bardzo zdrowych, ponieważ mozzarella włoska z uwagi na metodę wytwarzania posiada w swoim składzie mnóstwo cennych odżywczych składników. Nie ma też tak dużo tłuszczu jak inne gatunki, dlatego też powodu spożywana być może nawet przez osoby będące na diecie, szczególnie w odmianie light. A ser ten jeść można na wiele różnych sposobów.

Sprawdza się bardzo dobrze jako składnik sałatek, zwłaszcza z dodatkiem pomidorów i ziół. Lecz świetnie ją też znają miłośnicy najprawdziwszej włoskiej pizzy, ponieważ bardzo dobrze się topi i jeszcze lepiej smakuje po tym stopieniu. Ser ten pochodzi z Włoch, gdzie początkowo był wytwarzany z bawolego mleka.

Ta tradycja utrzymywana jest w dalszym ciągu, bowiem w kilku włoskich regionach produkowana jest mozzarella buffala, mająca w składzie jedynie mleko pochodzące od bawołów. Ze względu na to, że to mleko ma w sobie trochę więcej tłuszczu niż krowie, to smak sera buffala jest dość delikatny, a jednocześnie mający lekką kwaskowość. Mozzarelle, które najczęściej można obecnie znaleźć w sklepach, wytwarzane są z krowiego mleka, i mają formę różnej wielkości kulek. Jeśli do kulek tych w trakcie wytwarzania zostanie dodana odrobina śmietany, to powstanie kolejny smaczny gatunek czyli mozzarella włoska. Jeżeli ktoś zainteresowany będzie jej skosztowaniem, to zapewne ją kupi w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY