Nikt chyba nie wyobraża sobie typowej włoskiej pizzy bez ciągnącej się mozzarelli. Ten ser jest tak samo znany co właśnie wspomniana pizza, spaghetti czy lazania. Ale mozzarellę można wykorzystać w dużej ilości gorących potraw, a także jako dodatek do sałatek. Sery zwane mozzarella cieszą się popularnością również u nas, choć tym oferowanym w zwykłych sklepach sporo brakuje jednak do oryginału. Oryginalna mozzarella włoska jest produkowana nie tylko ze składników najwyższej jakości, ale też według oryginalnej receptury, w jakiej każdy szczegół ma ogromne znaczenie.
Mleko krowie wlewa się do dużej kadzi, do jakiej dodaje się następnie podpuszczkę. Po ogrzaniu wszystkiego w kadzi rozpoczyna się tworzenie skrzepu, jaki po kilku godzinach jest gotowy do odcedzenia. Ważnym elementem procesu jest kąpiel masy w gorącej wodzie, przez co powstają typowe włókna. Na zakończenie ser dzieli się na nieduże kulki i wkłada do słonej wody dla wzmocnienia smaku. Oczywiście Włosi mają wiele rozmaitych odmian tego sera, a jedną z ciekawszych jest mozzarella burrata. Przy jej produkcji dodawana jest jeszcze niewielka ilość śmietany.
Dzięki temu ten ser zyskuje maślaną, ciekawą konsystencję, i smakuje zupełnie inaczej niż klasyczny, pomimo że również robi się go z krowiego mleka. Bardzo charakterystyczna jest dla niego kieszonka, do jakiej wlana zostaje przed chwilą wspominana śmietana. Po przecięciu kieszonki z wnętrza powinna wypłynąć gęsta zawartość.
Do wytwarzania mozzarelli jest wykorzystywane nie tylko samo krowie mleko, ale też i coraz częściej od bawołów. Ten mało znany u nas gatunek jest bardzo popularny we Włoszech, i z takiego właśnie mleka jest robiony następny rodzaj wyśmienitego sera, a mianowicie mozzarella buffala. Buffala ma inny smak niż zwykłe mozzarelle, jest znacznie bardziej tłusta, a równocześnie trochę kwaskowa. Zawiera też mniejszą ilość cholesterolu, co na pewno korzystnie wpływa na zdrowie. Jeżeli ktoś ją będzie chciał kupić, to znaleźć musi jeden ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne i tam złożyć zamówienie.