Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Najpopularniejsze rodzaje włoskiego sera mozzarella

Niewiele chyba znajdzie się osób, którym nie będzie smakować gorąca pizza, w jakiej jednym z głównych składników jest mozzarella włoska. Ten rodzaj sera obecnie jest niezwykle popularny, sprawdza się też bardzo dobrze jako dodatek do innych dań, sałatek czy po prostu na kanapki. Klasyczną mozzarellę wytwarza się z najlepszego krowiego mleka, według tradycyjnych receptur. Jej smak jest delikatny i kremowy, a sam ser posiada charakterystyczną, sprężystą strukturę.

Sprzedawany jest on z reguły w postaci spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Bardzo podobnie wyglądać będzie inny popularny rodzaj tego sera, a mianowicie mozzarella burrata. Pomimo tego że jej wygląd jest identyczny, to wspomniane kulki wypełnione są wewnątrz maślaną masą. Jest to efektem sposobu produkcji, podczas jakiego do przygotowanych woreczków jest wlewana odpowiednia ilość pysznej śmietanki, która zapewnia charakterystyczny aromat. Opisywane dotychczas sery były produkowane z mleka krowiego, ale nie Włosi nie tylko takie używają.

Dobrym przykładem tego może być mozzarella buffala, powstająca w oparciu o mleko specjalnej rasy bawołów. Mleko to charakteryzuje się nieco większą ilością tłuszczu, a z kolei to ma przełożenie na lekko kwaskowy smak. Jednak mimo tego ten gatunek sera jest bardzo smaczny i ma niemałe grono wielbicieli. Różnych rodzajów włoskiej mozzarelli jeszcze kilka jest, jeśli ktoś zamierza ich szukać, to może sprawdzić na przykład jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY