Firmy z branży gastronomicznej i wszystkie pozostałe, w jakich przetwarzana jest żywność, dbać muszą o należytą jakość wypuszczanych ścieków. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w takich ściekach nie mogą się znajdować tłuszcze pod żadną postacią, które mogłyby spowodować problemy z kanalizacją. Z tego też powodu jedną z obowiązkowych spraw w takichfirmach jest zainstalowanie odpowiedniego separatora, i jego prawidłowe użytkowanie. Przede wszystkim istotne będzie miejsce, w którym takie urządzenie zostanie zamontowane. Firmy które oferują przegląd separatorów posiadają specjalistyczny sprzęt do takich zadań, lecz i tak w jakiś sposób pojazd musi dojechać w pobliże, żeby można było rozwinąć wąż.
Dużą rolę odgrywa też sam dobór separatora tłuszczu. Takie urządzenia działają na bardzo prostej zasadzie, składają się bowiem z osadnika z pewną liczbą przegród. Cięższe frakcje zatrzymywane są na dnie, natomiast na powierzchni unosi się lżejszy tłuszcz. Warstwa na górze nie powinna przekraczać 20 centymetrów, jeśli go większa ilość, to separator nie będzie pełnił swojego zadania. Z tego też powodu pojemność zbiornika powinna zostać dopasowana do stylu pracy konkretnej firmy, ilości niezbędnych do przerobienia ścieków oraz odstępów między serwisami. Przyjmuje się, że serwis separatorów powinno być wykonywane nie rzadziej niż raz na miesiąc, ale to za każdym razem ustalane jest indywidualnie.
Ze względu na rodzaj zanieczyszczeń czyszczenie musi wykonać specjalistyczna firma, nie będzie mógł zrobić tego zarządzający lokalem gastronomicznym czy jego pracownicy. Oni natomiast powinni kontrolować poziom odseparowanego tłuszczu, i jeżeli pojawi się konieczność usunięcia go, to załatwienie czyszczenie. Podejmując decyzję o współpracy z firmą realizującą takie usługi dla większości zapewne najistotniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Ale warto również zwrócić uwagę na to, czy firma taka funkcjonuje w pełni legalnie i daje wszystkie niezbędne dokumenty, ale też czy przy wykonywaniu usługi separator będzie całościowo myty i czyszczony.