Jeśli komuś smakuje włoska kuchnia, a niewiele jest ludzi jakim nie będzie smakować, pamiętać powinien o jednym ważnym aspekcie. Wyśmienity smak włoskich potraw jest przede wszystkim rezultatem najwyższej jakości składników, jakie użyte zostały do ich przygotowania. Dlatego też jeżeli ktoś planuje zrobić pizzę czy spaghetti, to produkty włoskie oryginalne z pewnością mogą mu w tym bardzo pomóc. Na przykład takie jak mozzarella włoska, jaka sprawdza się bardzo dobrze zarówno na pizzach i makaronach, jak też jako dodatek do sałatek albo kanapek.
Najbardziej popularna wersja takiej mozzarelli, jaką kupić można w każdym sklepie, wytwarzana jest z mleka krowiego. Dzięki temu ma ona biały kolor i delikatny smak, oraz miękką strukturę. Ser ten najczęściej sprzedawany jest w formie niewielkich kulek, które się umieszcza w woreczkach z zalewą.
Mozzarella jest zdrowa i pożywna, ma bowiem w sobie dużą ilość składników mineralnych, białka i witamin. Typowa mozzarella wytwarzana jest przez liczne firmy, choć do włoskiego oryginału z reguły jest im daleko. Ale Włosi mają też kilka innych gatunków mozzarelli. Jedną z nich jest mozzarella buffala, którą się robi tradycyjnymi metodami z mleka bawolic. Mleko to ma w sobie znacznie więcej tłuszczu, co wpływa z kolei na to, że w smaku wyczuwa się lekką kwasowość. Bardzo delikatna jest z kolei mozzarella burrata, która jest kolejnym tradycyjnym włoskim produktem. Delikatność tę zawdzięcza kieszonce, w jakiej umieszczona została śmietanka, przypominająca w smaku masło.
+Tekst Sponsorowany+