Jeżeli ktoś miał kiedyś okazję spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, to na pewno dostrzeże wiele różnic w porównaniu z tym, co często jest tylko nazywane pizzą. Aktualnie można taką pizzę zjeść nie tylko w samych Włoszech, ale też w wielu innych krajach, ponieważ ta kuchnia stała się popularna na całym świecie. Lecz należy zwrócić swoją uwagę między innymi kto ją wykonuje, lecz również z jakich produktów została zrobiona. Bo to składniki właśnie odpowiadają za to, że włoskie dania smakują tak niepowtarzalnie i wyjątkowo. Rzecz jasna zawsze zrobić je można ze zwykłej mąki, dokładając zwykły ser i szynkę, lecz to już to samo nie będzie. Na szczęście nie ma obecnie problemów ze zdobyciem tego typu składników, gdyż bez żadnego problemu się je kupi w wielu sklepach.
Dostępna jest oczywiście także prawdziwa mozzarella włoska, bez której ciężko sobie wyobrazić na przykład pizzę. Lecz ten gatunek sera sprawdza się też świetnie w dużej ilości innych dań, przykładowo zapiekankach czy tartach, oraz komponuje się wyśmienicie z ziołami i pomidorami w rozmaitych sałatkach. Mozzarellę najczęściej można spotkać w formie niewielkich, białych kulek, znajdujących się w woreczku z zalewą. Posiada ona lekko miękką, delikatną konsystencję, a po przerwaniu zostają bardzo charakterystyczne postrzępienia, świadczące o jakości sera. Najczęściej jest produkowana z krowiego mleka, cechuje się wtedy łagodnym, delikatnym smakiem. Ale w niektórych sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, jaką robi się z mleka pochodzącego od bawolic.
Jest ona dzięki temu nieco bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś dla siebie w propozycji włoskich serów powinny też znaleźć osoby, jakie nie spożywają produktów pochodzących od zwierząt, dla nich na przykład jest dostępna mozzarella fior di latte. Wszystkie włoskie mozzarelle są wytwarzane z mleka wysokiej jakości, z tego też powodu ich smak będzie tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Bierze się to także z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje przeważnie wypróbowane przez lata receptury i przepisy.
+Tekst Sponsorowany+