Tradycyjne włoskie sery cieszą się popularnością na całym świecie, i bardzo słusznie się cieszą takim wzięciem ze względu na ich niesamowity smak. Tego typu sery, jak również inne produkty włoskie są robione wyłącznie z naturalnych składników i według receptur przekazywanych przez pokolenia.
Szczególnym uznaniem cieszy się mozzarella włoska, która jest podstawą każdej porządnej pizzy. Standardowe mozzarelle są oczywiście wytwarzane z krowiego mleka, są w formie miękkich, białych kulek. Ich struktura jest miękka i lekko rozciągliwa, a do sprzedaży są pakowane w torebki foliowe wypełnione serwatką. Klasyczna mozzarella rozpowszechniona jest najbardziej, ale zwrócić też warto swoją uwagę na kilka jej innych odmian, jakie u nas nie są jeszcze dobrze znane. Jedna z nich to mozzarella buffala.
Wywodzi ona z regionu Kampania, a jej główną zaletą będzie to, że się ją produkuje ją z mleka bawolego. Na początku nie doceniano jej specjalnie, ale obecnie bardzo się to zmienia ze względu na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Bawole mleko zawiera więcej tłuszczu, lecz przy tym znacznie niższy poziom cholesterolu, jest więc dużo zdrowsze od krowiego. W naszych kuchniach pojawia się coraz częściej mozzarella burrata. Z kolei ten ser na pierwszy rzut oka przypomina typową mozzarellę, ale ma zupełnie inną konsystencję, z półpłynnym wnętrzem. Ta odmiana sera produkowana jest z mleka krowiego z zawartością śmietany, i to właśnie ona nadaje mu charakterystyczny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+