Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są często używane odmiany włoskiej mozzarelli

Nie bez przyczyny kuchnia z Włoch uważana jest przez wielu za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Składniki naturalnego pochodzenia i bogate smaki sprawiają, że lazania, pizza czy spaghetti cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Jeden z takich składników to oryginalna mozzarella włoska, która od dziesiątków lat wytwarzana jest zgodnie z oryginalnymi recepturami. Sam proces produkowania mozzarelli nie jest skomplikowany, ale na ostateczny smak wpływają różne czynniki.

Bardzo ważna jest jakość użytego do wytwarzania mleka, lecz również dużo znaczenia będzie miała wiedza i doświadczenie serowarów. Żeby otrzymać produkt najwyższej jakości trzeba poszczególne rzeczy robić w odpowiedniej chwili, a aby dobrze to zrobić to należy dysponować wieloletnią praktyką. Dlatego też pomimo wysiłków firmy z innych krajów niż Włochy nie są w stanie wyprodukować tak dobrych serów, ponieważ ich produkty zupełnie inaczej będą smakowały.

Bardzo dobrze to też wiedzą szefowie kuchni, jakim będzie zależało na potrawach o najwyższej jakości. Pragnąc tę jakość zachować używają oni do lazanii czy pizzy jedynie najprawdziwsze produkty włoskie oryginalne, dzięki czemu mogą o tę jakość zadbać. Mozzarelli istnieje wiele rodzajów, poza najbardziej klasycznym rosnącą popularnością chociażby się cieszy mozzarella buffala. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka bawolego, jakie ma znacznie więcej tłuszczu. Przez to buffala posiada lekko kwaskowy, charakterystyczny smak, a równocześnie jest łagodna i bardzo delikatna.

Bez żadnego problemu można ją kupić w dobrych sklepach z żywnością z Włoch, i świetnie się nadaje do wielu typowych potraw. Niezwykle interesująco w smaku prezentuje się też mozzarella burrata. Podczas wytwarzania tej mozzarelli w kulkach robi się kieszonkę, do jakie następnie wlewa się gęstą śmietankę. Ten dodatek daje lekko maślany, delikatny posmak, od którego zresztą wzięła się nazwa tego sera, a po przecięciu kieszonki ze środka wypływa śmietankowy płyn.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY