Od pewnego czasu napój nazywany granitą cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Tak naprawdę nawet go nie można w pełni nazwać napojem, bowiem jest złożony z płynu i zmrożonych kryształków lodu. Oryginalnie robi się go z cukru, wody oraz soku z cytryny, ale aktualnie sprzedawcy proponują wiele rozmaitych smakowych wersji. Ze względu na wyjątkowy smak i orzeźwiające właściwości granity bardzo dobrze się sprzedają, szczególnie w letnie dni. Do ich przyrządzania niezbędny będzie przede wszystkim odpowiedni granitor, urządzenia te są dostępne obecnie w wielu modelach i wersjach.
Sama zasada ich działania jest bardzo prosta, a przygotowanie doskonałych deserów nie będzie wymagało specjalnych umiejętności. W zbiorniku umieścić trzeba potrzebne składniki, to znaczy głównie wodę oraz cukier, lecz również i smakowe dodatki, w tym naturalne owoce. W Zbiorniku cały czas pracuje mieszadło, jego zadania są dwa.
Przede wszystkim utrzymuje należytą konsystencję mieszaniny, przez co w każdym momencie da się ją wlać do kubka. Ale ten ruch wraz z jaskrawymi kolorami granity przyciągają bardzo wzrok przechodniów i zachęcają do zakupu. Granitor potrafi utrzymać temperaturę zawartości w przedziale od minus czterech stopni do zera, a część modeli posiada także możliwości ustawiania temperatury dodatniej. Każdy z pojemników jest wyposażony w wygodny w użyciu kranik, dzięki czemu zmrożony płyn można przelać do opakowania do granity i podać klientowi.
Specjalistyczne modele granitorów dysponują jeszcze większymi możliwościami. Da się w nich między innymi niezależnie regulować temperaturę dla wszystkich pojemników, gęstość mieszanin czy przestawić działanie na tryb nocny. Na pewno będą świetną opcją na biznes, szczególnie że nie będą wymagać wysokiego finansowania na starcie. Wystarczy zakupić granitor, podgrzewacz do sosu i jakieś dodatkowe akcesoria, żeby rozpocząć sprzedaż. A w sezonie, w upalne dni na pewno liczyć będzie można na sporą liczbę klientów spragnionych ochłody.